Oproep: doorontwikkeling narratieve monitoring

952 keer bekeken

De gemeente Hilversum ontwikkelde een narratieve methode om samen met partijen in de buurt te evalueren of zorg- en welzijnsactiviteiten adequaat zijn. De komende periode wil de gemeente samen met anderen verdiepen op dit thema. Doe je mee?

Esther Sarphatie, trekker van het kennisnetwerk Wijk, teams en toegang, roept gemeentelijke collega’s en maatschappelijke partners in het sociale domein op om mee te doen om narratieve monitoring verder te ontwikkelen.

Bekijk de video -oproep van Esther Sarphatie door op de foto te klikken! (download, 1:40)

Verantwoording op basis van verhalen

Narratieve monitoring kenmerkt zich door ‘vanuit diverse perspectieven en gezamenlijk’ te evalueren. Monitoring op basis van cijfers, euro’s en aantallen wordt aangevuld met ervaringen en waardering van betrokken partijen. Denk aan inwoners, professionals, raadsleden, bestuurders en ambtenaren. Met als doel een beter beeld te krijgen van de impact van voorzieningen.

Hoe kun je meedoen?

Gemeente Hilversum is op zoek naar partners om samen in een licht samenwerkingsverband (Community of Practice) de narratieve evaluatiemethodiek verder uit te werken en praktisch toe te passen. Bijvoorbeeld door een pilot willen starten in hun gemeente of organisatie. Wil je meedoen, of wil je meer informatie, stuur een bericht aan lotte.hogeboom@kennisplatformsdnh.nl .

Voortbouwen op wat er ligt

Er is een handzame evaluatiemethode opgesteld, bedoeld voor narratieve evaluatie van welzijnsinstellingen. Deze bestaat uit 8 stappen en is tot stand gekomen op basis van ervaringen in Hilversum. Gemeente Hilversum heeft inmiddels vier voorzieningen op deze wijze geëvalueerd:

  • Ontmoeten in de Buurt
  • De Winkel en Koffie om de Hoek
  • Mantelzorgondersteuning
  • Cliëntondersteuning

Download de evaluatiemethode, of bekijk de presentatie waarin de aanpak in Hilversum wordt toegelicht.