Uitnodiging online-actualiteitencollege 21 oktober 2020

29-09-2020 1006 keer bekeken

Presentatie herziene druk 'Levensloopsociologie' woensdag 21 oktober 2020, 13.00 – 14.15 uur

UITNODIGING ONLINE-ACTUALITEITENCOLLEGE

PRESENTATIE HERZIENE DRUK ‘LEVENSLOOPSOCIOLOGIE’

woensdag 21 oktober 2020, 13.00 – 14.15 uur, online via Zoom / live gebroadcast bij Hogeschool Inholland Alkmaar

BELANG EN BETEKENIS VAN LEVENSVERHALEN

Levensverhalen zijn van groot belang in het sociaal werk. Ze bieden achtergrond en betekenis aan de situaties waarin de zorggebruiker verkeert. Sociaal werkers hebben baat bij sociologische begrippen om die levensverhalen te kunnen duiden.

Het boek ‘Levensloopsociologie’ van Hans-Jan Kuipers biedt die sociologische begrippen en is dan ook al jaar en dag verplichte studiestof voor studenten Social Work. Het boek is net opnieuw verschenen bij Uitgeverij Couthino in een geheel herziene versie, reden voor dit Actualiteitencollege om in gesprek te gaan over belang en betekenis van levensverhalen en dit boek voor sociaal werk.

In het werkveld bestaat een neiging tot het individualiseren, psychologiseren en medicaliseren van zorggebruikers. De sociologie is geen alternatief voor deze neiging, maar een onontbeerlijke aanvulling. Die aanvulling is van belang om te interpreteren wat zorggebruikers vertellen over de schulden, verslaving of stoornissen die hun levens beïnvloeden. Zulke unieke levensverhalen zijn immers onlosmakelijk verbonden met de meeromvattende maatschappelijke verschijnselen waar de naam ‘sociaal werk’ naar verwijst.

In de nieuwe versie van ‘Levensloopsociologie’ is rekening gehouden met de veranderingen die het afgelopen decennium in het werkveld plaatsvonden. Tevens heeft de auteur reacties van studenten en collega’s op de originele editie van het boek verwerkt. Dat heeft onder meer geleid tot het toevoegen van een hoofdstuk over het sociologische werk van Max Weber.

Vanmiddag komen aan het woord en gaan we in gesprek met: de auteur, een docent, een hulpverlener (ooit zorgontvanger) en een student.

Sluit jij aan bij ons Online-Actualiteitencollege?
Juist in deze verwarrende Corona-tijd vinden wij het belangrijk om met elkaar in contact te blijven en te blijven leren van en met elkaar. Dat doen we tegenwoordig online. Actualiteitencolleges zijn bestemd voor het gehele werkveld sociaal werk, zoals: professionals, gemeentes, zorginstellingen, woningbouwverenigingen, cliënt-/participatieraden, studenten, docenten, vrijwilligers, burgers, bewoners, onderzoekers. Van harte welkom om deel te nemen. Aan deelname zijn geen kosten verbonden.

We maken voor de Online-bijeenkomst gebruik van Zoom.

PROGRAMMA

12.45 – 13.00:   Online inloop in Zoom. De uitzending wordt live opgenomen en uitgezonden vanuit Inholland Alkmaar

13:00:                 Welkom en inleiding door de dagvoorzitter Evert van Rest

13:05:                 Toelichting door de auteur, Hans-Jan Kuipers, tevens senior-docent Social Work Hogeschool Inholland

13:25:                 Reactie op het boek door een sociologiedocent van Hogeschool Windesheim Almere, Klaas Groeneveld

13:45:                In gesprek met Frank Obieglo (GGZ agoog en ervaringsdeskundige) en met een student Social Work aan Inholland / dialoog met de deelnemers

14.15:                 Afsluiting

De link naar de online-meeting wordt na aanmelding (via onderstaande aanmeldknop of via de website) opgestuurd naar je mailadres. Dit doen wij een dag voor het actualiteitencollege. Vanaf 15 minuten voor aanvang van de bijeenkomst kan je op de link klikken en deelnemen.

Wat heb ik nodig?
Je hebt hiervoor alleen een digitaal device nodig met internetverbinding (laptop, Macbook, desktop, smartphone of tablet). Als je op de link klikt (die we je toezenden via de mail) dan kom je in Zoom terecht.

Hoe laat moet ik klaar zitten?
Probeer zeker als je niet gewend bent om te werken met Zoom 10-15 minuten van tevoren klaar te zitten, en je aan te melden. Op deze manier kunnen we er samen voor zorgen dat we om 13:00 uur van start gaan.

Wij kijken er naar uit om jullie allemaal te mogen ontvangen in onze online omgeving!

U kunt zich via onderstaande aanmeldknop aanmelden.

 

Cookie-instellingen