Live-actualiteitencollege Gevluchte jongeren in Nederland: hoe bouwen zij hun levens opnieuw op?

Marga Buurman 15-01-2024

Begin

15-02-2024 om 15:00

Einde

15-02-2024 om 16:30

Maximaal aantal aanmeldingen bereikt, je kunt je niet meer aanmelden.

Locatie

Gevluchte jongeren in Nederland: hoe bouwen zij hun levens opnieuw op?

Elk jaar komen duizenden jonge mensen naar Nederland, omdat zij hun land van herkomst moeten ontvluchten. Zij laten het leven dat zij kennen achter zich en staan voor een grote uitdaging: het opbouwen van een nieuw leven in een nieuw land. Voor gemeenten en sociaal werk ligt er een belangrijke opdracht om hen hierbij te ondersteunen. In dit actualiteitencollege praten we over wat er belangrijk is voor jongeren met een vluchtachtergrond in deze periode en welke rol sociaal werk en gemeenten daarbij kunnen pakken.

We hebben daarvoor verschillende sprekers. Barbara van der Ent promoveerde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en vertelt over haar proefschrift over jonge Syriƫrs in Rotterdam en hun ervaringen in de eerste jaren na de vlucht. Ze sprak met de jongeren over hun vrienden, hun schoolsituatie en de mate waarin zij zich thuis voelen in hun nieuwe land. Daarbij keek ze ook naar welke hulpbronnen de jongeren ondersteunden in deze periode.

Paula Smith woonde jarenlang als community builder in een wooncomplex met jongeren met een vluchtachtergrond. Zij gaat in op de krachten en uitdagingen van deze groep en neemt ons mee in enkele oplossingsrichtingen. Ook schuiven er jongeren aan die zelf een vluchtachtergrond hebben, om te vertellen wat zij nodig hebben (gehad) om in Nederland hun weg en plekje te vinden.

Dit actualiteitencollege informeert sociaalwerkers, beleidsmakers en bewoners over de aspecten die bijdragen aan het opbouwen van een nieuw leven van jongeren na een vlucht naar Nederland.

Programma

14.30 uur        - Inloop met koffie/thee

15.00 uur        - Start college

16.30 uur        - Netwerkborrel

We hopen u hierbij te verwelkomen!

Meld u aan via deze link. Aan deelname zijn geen kosten verbonden.

Cookie-instellingen